Наближава Националното външно оценяване (НВО) – в 4 и в

...
 Наближава Националното външно оценяване (НВО) – в 4 и в
Коментари Харесай

Как децата да изберат какво да учат след VII клас

 Наближава Националното външно оценяване (НВО) – в 4 и в 7 клас, a след тях седмокласниците ще би трябвало да създадат може би първия си доста значим житейски избор – къде да продължат да учат.


С смяната на закона за учебното обучение, настъпиха значими промени и за гимназиалния горен стадий на образование, който към този момент е разграничен на две етапи – главен, до Х клас в това число, и горен – XI и XII клас. В първата фаза ще се учи базова общообразователна стратегия, идентична за всички гимназии в страната, изясни пред Дарик радио Станислав Полименов – зам.-директор на СУ „ Св.Св. Кирил и Методий “, който дава отговор за горния стадий на образование, написа НовиниБГ.

Промените ще бъдат тествани за първи път върху учениците, които в този момент са VIII клас. Предвидено е да има изпит НВО и след Х клас, който ще отсява учениците. Някои ще могат да спрат образование и ще получат уверение за преминат главен гимназиален стадий. За тези, които продължат, ще следва един изцяло профилиран стадий. Много от образователните предмети ще отпаднат и ще остават часове по дисциплини, които са съществени за даденото учебно заведение. Тези профили се афишират още при приема след VII клас за да се ориентират децата. Новият закон планува и пренасяне в друго учебно заведение след Х клас, при предпочитание. За жал, обаче, отбелязва Полименов, не се знае дали това ще сработи и гимназиите ще обезпечат места за децата, които желаят да се местят.

Той посъветва всички родители, като възнамеряват бъдещето да бъдат реалисти, а не максималисти, да оценят действителните благоприятни условия на детето си след изпита НВО и да не вършат неправилен избор поради упоритости. Много е значимо, сподели той, по какъв начин ще подреди ученикът желанията си в заявката за кандидатстване в гимназия. Никой не може по дифолт да остане в учебното заведение, което е бил до момента, само че няма и да остане отвън системата. Ако не се класира на първо предпочитание, той отива на второ, само че за други деца това е първо предпочитание и те първи се разпределят от системата, до момента в който другите изчакват. Това основава една безпощадна въртележка, в която в случай че не са преценени опциите и оценките на детето, то може да се наложи да учи където не желае, след второ и трето класиране, когато ще избира сред паралелките, които са останали, уточни учителят. Друго значимо е фамилиите да се осведомят доста добре в определените гимназии кои са балообразуващите оценки, тъй като те на всички места са разнообразни. Освен това е понижен броят на паралелките в междинните учебни заведения в цялата страна. Идеята е да се насочват повече деца в професионалното обучение.

Според Полименов, измененията в закона са положителни, само че не всички елементи са премислени и не е ясно по какъв начин ще сработят на практика. Той счита, че новата система ще има потребност най-малко от няколко години „ проба-грешка “, по тази причина би трябвало родителите би трябвало да се осведомят доста добре какво ги чака и какви права и благоприятни условия имат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР